Позовите нас
+064 134 82 36
Пишите нам
slavkovucicevic84@gmail.com
Посетите нас
32333 Јежевица, Чачак
Пољопривредно газдинство Вучићевић се налази у Јежевици на падинама планине Јелице, петнаестак километара југоисточно од Чачка, привредног, образовног и културног центра Моравичког округа. Окружена брдима и шумом, поред потока у засеоку Долови, далеко од прометних саобраћајница, асфалта, индустрије и свега што би пореметило непомућену чистоту природе, генерацијама живи породица Вучићевића бавећи се, пре свега, сточарством, воћарством и виноградарством. Домаћинство се деценијама предавало са колена на колено чувајући наслеђене вредности, унапређујући и ширећи посед на коме се још могу наћи стара стабла крушке оскоруше и дрењка. До села се стиже старим путем Чачак-Краљево, а из села Заблаћа се скреће ка планини Јелици. У самом подножју Јелице, налази се црква задужбина бана Милутина из 1337.године, а нешто даље врело Светиња и манастир посвећен рођењу Јована Крститеља. Идући даље путем долази се у Грујине ливаде, будући ски-центар, изнад којих се уздиже Црна стена, са 929 метара , највиши врх планине Јелице. Недалеко од газдинства се налазе неистражене Српске пећине.
Као и другде, млађи Вучићевићи су одлазили у град, али њихово вековно огњиште није угашено. На њему је, као један од млађих изданака ове фамилије остао Славко настојећи да очува породичну традицију и унапреди очево имање. Газдинство је званично регистровано 2008.године. Уз помоћ рођака, пријатеља и комшија средио је имање на површини од 15 хектара, у потпуности ограђено, са висинском разликом од 200 метара, које обухвата околно побрђе, шуме и поток, са идеалним условима за гајење црне ласасте мангулице, аутохтоне расе свиња, која је још у време владавине кнеза Милоша Обреновића била основни извор прихода многих сеоским домаћинстава.
Газдинство броји преко 120 мангулица које живе готово као полудивље животиње, на имању од преко 15 хектара, потпуно ограђених "чобаницом" жицом су спречене да улазе у баште, а исто тако и заштићене од упада животиња грабњивица, попут лисице. Хране се углавном оним што расте на имању, понајвише храстовим жиром. Изненађујуће су питоме, не боје се човека. Можете се мирно кретати међу њима све док не дирате прасиће. Углавном се хране оним што нађу у природи, попут дивљих свиња, само лети када је велика суша и зими када је мраз и дубок снег исхрана им се допуни кукурузом или поврћем. За узгој ове аутохтоне сорте свиње, Славко се одлучио због бенефита које само месо мангулице пружа, а и цене производа добијених од меса. Ствара добар холестерол па су њена сланина и месо лековити и препоручљиви свима, пре свега гурманима који имају проблема са лошим холестеролом. Иначе, мангулица се сама брине о себи, сама се праси, добра је мајка и брине о прасићима, не смета јој зима на планини, па не треба много људи да брине о крду. Ипак треба три пута више времена до тежине за клање и праси дупло мање прасића. Газдинство се бави и производњом масти, чварака, кобасице, сланине, пршуте, сувих ребара, и продајом живог меса. Више на линку.
Поред мангулице, на имању се могу видети и сјеничке овце, моравске свиње, краве сименталке и буше, балкански магарци, алпске козе, брдски коњи, домаће кокошке, ћурке, патке и друга живина. Оно што се провлачи као основни услов за остваривање права на подстицајна средства у сточарству је појам квалитетна приплодна животиња и уматичене приплодне домаће животиње, тј. да животиња има пуно порекло (њихови родитељи и родитељи родитеља уписани у матичну евиденцију). Захваљујућу тој чињеници, Славко је стекао услове да конкурише за субвенције Министарства пољопривреде намењене младим пољопривредницима. Подстицаји за пољопривредне произвођаче у Србији, било да долазе са локалног или републичког нивоа су несумњиво од велике важности за одржавање и развој једног газдинства.
Ovaj veb sajt koristi kolačiće

Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja. Ako nastavite da koristite naše veb-stranice, saglasni ste sa korišćenjem naših kolačića.